Καλοκαιρινές διακοπές και διατροφή….γίνεται;

watermelon

 

Είναι καλοκαίρι. Πήρες την άδεια σου. Έκλεισες διακοπές στο αγαπημένο σου νησί ή και όχι. Είσαι ενθουσιασμένος – η και προσμένεις την ώρα αυτή. Ένα πράγμα όμως συνεχίζει να τριβελίζει στο μυαλό σου. Τι θα κάνω με την διατροφή μου ; Θα χαλάσω το πρόγραμμα μου ; Η διατροφή είναι τρόπος ζωής και μέσα σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται αρμονικά και η κατανάλωση των τροφίμων που πολλοί θεωρούν ‘’απαγορευμένα’’. 

 

Οφέλη της ισορροπημένης διατροφής και της επαρκούς ποσότητας νερού 

Το νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν υψηλό ποσοστό νερού, σε κρατάνε ενυδατωμένο, μειώνουν την εξάντληση που νιώθεις τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια και βοηθάνε στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην μείωση της συχνότητας του πονοκεφάλου.

Το νερό, το πεπόνι, το καρότο και οι κόκκινες πιπεριές βοηθούν να πετύχεις το πολυπόθητο μαύρισμα και διατηρούν λαμπερό και καθαρό το δέρμα σου.

Το καλοκαίρι, πέρα από την ενυδάτωση, είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών σου, με υγρά, φρούτα, γιαούρτι καθώς και αλατισμένους ξηρούς καρπούς.

Το μυστικό

Αρχικά δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου. Μπορείς να φας το τηγανητό σου και το παγωτό σου. Να πιείς το κοκτέιλ σου. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι η υπερβολή. Δεν χρειάζεται να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό. Δεν είναι η τελευταία φορά που θα πας σε ταβέρνα ή σε μπαρ. Το μυστικό που θα σε βοηθήσει τόσο να μην στερηθείς όσα σου αρέσουν, όσο και να διατηρήσεις μια ισορροπία είναι να προσπαθήσεις να επιλέγεις ένα με δύο τρόφιμα με αυξημένα λιπαρά και ζάχαρη όχι κάθε μέρα. 

Τι να κάνεις μόλις φτάσεις στο νησί

Κάτι το οποίο θα σε γλιτώσει από το να καταλήγεις καθημερινά με μία τυρόπιτα στο χέρι, είναι μόλις φτάσεις στο νησί, να πας στο πλησιέστερο κατάστημα και να προμηθευτείς τα τρόφιμα που θα καταναλώνεις είτε το πρωί, αν δεν έχει το κατάλυμα μπουφέ, αλλά και σαν ενδιάμεσα σνάκ. 

Πως να αντισταθείς στον μπουφέ

Overnight Oats Recipe

Ο μπουφές μπορεί να έχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων, όμως καλό είναι να μην τα βάλεις όλα στο πιάτο σου σε μία μέρα. Προσπάθησε να επιλέγεις κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό, έτσι ώστε στο τέλος να τα δοκιμάσεις όλα. Βοηθάει πολύ να έχεις στο νου σου να κάνεις σωστούς συνδυασμούς πρωτεΐνης, υδατανθράκων, λιπαρών και φρέσκων τροφών, ώστε να μείνεις χορτάτος για αρκετές ώρες. Ένα δροσερό και χορταστικό παράδειγμα είναι το γιαούρτι με βρώμη ή δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. 

 

Τι να πάρεις μαζί σου στην παραλία 

Προτίμησε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως το λατρεμένο όλων, καρπούζι, κομμένα σε φέτες αγγουράκι και καρότο και αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάς πως το βασικότερο "αξεσουάρ" σου στην παραλία το νερό. Εναλλακτικά αν δεν σου αρέσει τόσο γευστικά, κάποιο τσάι ή φυσικός χυμός χωρίς ζάχαρη.

Lemon Water

 

Μια ταβέρνα δεν θα φέρει την καταστροφή

 

Τα οικονομικά της παραλιακής: 10+1 μαγαζιά για φαΐ μετά το μπάνιο | ΕΞΟΔΟΣ | Gastronomos.gr

 

Σημαντικό εργαλείο για να φας όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά και την κατάλληλη ποσότητα φαγητού αποτελεί η μέθοδος του πιάτου. Ουσιαστικά,  στην περίοδο των διακοπών, για να είναι πιο εύκολο, μπορείς να κάνεις μία μικρή παραλλαγή αυτής της μεθόδου. Χωρίζεις το πιάτο σου στη μέση και στην μία μεριά βάζεις λαχανικά και στην άλλη από τα υπόλοιπα φαγητά. 

Στην ταβέρνα, που συνηθίζεται να σου φέρνουν στην αρχή  ψωμί, προσπάθησε να συγκρατηθείς και να αρκεστείς στη μία φέτα και ακόμα καλύτερα να περιμένεις να την φας μαζί με το φαγητό. Επίσης, προσπάθησε να επιλέξεις ένα με δύο τηγανητά πιάτα. Επέλεξε τα αγαπημένα σε όλους τηγανητά καλαμαράκια. Αν θες και πατάτες. Όμως,  συνδύασε το με σαλάτα και νερό. Πες ΄΄όχι΄΄ στις κενές θερμίδες και στα συντηρητικά των αναψυκτικών. Καλύτερα κράτα χώρο για να πιεις το κοκτέιλ σου αργότερα. Στο τέλος, αν φέρουν και γλυκό και φρούτο, προσπάθησε να φας και από τα δύο. Φάε τόσο, ώστε μετά να μπορέσεις να συνεχίσεις την μέρα σου, ανάλαφρος και χωρίς στομαχικές ενοχλήσεις. 

Μπύρες, τσίπουρα και μοχίτο

Το καλοκαίρι στις διακοπές είμαστε πάντα πιο ξέγνοιαστοι και φιλικοί. Η διάθεση αυτή σε συνδυασμό με τα beach bar, τις ταβέρνες και τα πανηγύρια αυξάνουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μην στερηθείς το ποτό σου, απλά προσπάθησε να πιείς την μισή ποσότητα από αυτή που συνήθιζες. Επέλεξε ποτά με λιγότερη ζάχαρη και πίνε άφθονο νερό καθώς το ποτό αφυδατώνει, οπότε αυξάνεται η ανάγκη σου σε υγρά. 

 

Pina colada Recipe

 

Τελικά τι έχει σημασία ;

Σημασία έχει να περάσεις καλά και να χαλαρώσεις και όχι να βάζεις το μυαλό σου να μετράει συνέχεια θερμίδες. Μην νιώθεις ενοχές και μην συγκρίνεις την διατροφή που ακολουθείς στην καθημερινότητα σου με αυτή των διακοπών. Αν θες να την συγκρίνεις με κάτι, καλύτερα αυτό να είναι η διατροφή σου το περσινό καλοκαίρι και τότε σίγουρα θα νιώσεις περήφανος για την προσπάθεια σου. 

Καλές διακοπές με πολλές βουτιές !!!

 

Vacation Justification: The Science Behind Taking a Time-Out To Recharge

Σου άρεσε; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχετικά Άρθρα

Διάβασε επίσης

Οι αναγνώστες μας επιλέγουν να διαβάσουν συχνά τα παρακάτω άρθρα. Μήπως ήρθες και η σειρά σου;

Καλοκαιρινές διακοπές και διατροφή….γίνεται;

Πρωτοχρονιάτικη σαλάτα με ρόδι

Μια πεντανόστιμη επιλογή για τα γιορτινά τραπέζια!

Καριόκες μαύρης σοκολάτας με κράνμπερις και καρύδια

Οι πιο νόστιμες γιορτινές καριόκες

Κρέπες Ολικής

Νόστιμα και πολύ χορταστικά!

Pancakes Μπανάνα

Νόστιμα και πολύ χορταστικά!

Ταχινοπιτάκια

Ενέργεια για δυνατές σκέψεις!

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι και λαχανικά.

Χαμηλό σε υδατάνθρακες, υψηλό σε πρωτεϊνη

Πηγές Σιδήρου στην νηστεία

Τροφές που σε βοηθούν!
about us services tag

Υπηρεσίες

Προσφέρουμε προσαρμοσμένα σχέδια, καθοδήγηση από ειδικούς και μια φιλική προσέγγιση για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τους στόχους σας για την υγεία και την ευεξία. Ας ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι μαζί!

apoleia barous thessaloniki

Ρύθμιση Βάρους

diatrofika klinika peristatika thessaloniki diatrofi

Παθολογικές Καταστάσεις

more caterogories

Εξατομικευμένες κατηγορίες

Diatrofi panw sou eksidikeumeni

Διατροφή και στάδια ζωής